diétás recept

Fogyókúrás receptek

Azok, akik egészségesen étkeznek, és az életmódjuk is az egészségesre hajaz valami jót is tesznek a testükért. Mindenki, aki fogyni szeretne, el akarja érni karcsú derekat, a lapos hasat, ehhez pedig könnyű és egészséges recepteket próbálnak ki a fogyás érdekében.

Diétás finom recept

Rengeteg finom receptet találhat az interneten, melyek diétás és alacsony zsírtartalmú ételeket mutatnak be. Akár reggelire, akár ebédként vagy vacsoraként, rengeteg finom és ketogén diétás receptet találhat az egészség megőrzéséhez, a fogyókúrához és a karcsúság eléréséhez.

A diéták különféle okokból lehetnek szükségesek. Legtöbbször a súlycsökkentés a céljuk. Néha azonban az étrend általános megváltoztatására van szükség egy vagy több ételintolerancia miatt. Ennek ellenére az étrendnek nem kell minden finom íztől mentesnek lennie, hiszen finomat is lehet enni egészséges módon. Sok esetben elegendő, ha tudatosan étkezik, és az étrend receptjeit okosan állítja össze.

Kiegyensúlyozott öszetevők aránya

Az összetevők kiegyensúlyozott aránya különösen fontos: ily módon a test megkapja az összes szükséges vitamint és tápanyagot; ugyanakkor a felesleges zsír és cukor eltűnik az étlapról. Ezért azokat az étrendeket, amelyekben bizonyos tápanyagcsoportok radikálisan csökkentve vannak vagy akár teljesen, hosszú tarthatatlannak minősülnek, ezért érdemes megfelelő balanszot tartani, minden makrotápanyag között. Lehet, hogy egy kis ideig igen hatékonyak lehetnek a radikálisabb csökkentést alkalmazó diéták, mint például a ketogén diéta, de többnyire ezek hosszabb távon nem működnek olyan hatékonyan, főleg a fenntarthatóság végett.

Ezenkívül tisztában kell lenni azzal, hogy a telítetlen zsír minősége nem egyenlő a telített zsírsavakéval. Továbbá a szénhidrátok között is van különbség például a rostos és feldolgozott termékek között. Magától értetődik, hogy a lazac egészségesebb, mint egy hamburger, a teljes kiőrlésű kenyér pedig jobb választás, mint egy hot-dog.

Egészséges alapanyagok

A tudatos, friss és egészséges táplálkozás, egészséges alapanyagokból készített ételek, valamint a cukor és a zsír mérsékelt használata az első helyes táplálkozási lépés az álomtest, vagy az úgynevezett nyári forma eléréséhez.

A házi müzli alacsony zsírtartalmú tejjel vagy ennek megfelelő joghurttal és friss gyümölcsökkel igazán jóízű reggelinek számít. A tej és a joghurt fehérjét tartalmaz, a zabpehely lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, amely segít, hogy később éhezzünk meg. Mivel az aszalt gyümölcs, mint a mazsola, gyakran igazi cukorbomba, ezért jobb a friss gyümölcsökre hagyatkozni. A teljes kiőrlésű kenyér egy szelet csirkemellel, krémsajttal, salátával vagy uborkával szintén jó kezdet a napnak.

Ebédidőben az étkezés fő részét friss zöldségeknek, húsoknak és burgonyának, vagy rizsnek kellene alkotnia. Végül is a zöldségek fontos vitaminokat tartalmaznak, a burgonya, illetve az olyan fajta rizsek, mint a basmati rizs, vagy barna rizs pedig egészséges szénhidrátforrások. Érdemes a húsból, esetleg halból soványabb változatokat választani, a halak pedig azért is jók, mert teli vannak omega-3 zsírsavakkal.

A vacsoránál a szénhidrátok csak alárendelt szerepet játszanak. Például saláta, friss citrus öntettel és kevés hússal vagy hallal kiváló opció lehet. Bemutatunk egy egészséges pizza receptet, de ezt ne vacsorára próbáljuk ki azért.

Kapcsolódó bejegyzések